Veebiküsitlus: Milline on Teie kõige kummalisem toiduelamus?
Seekordses veebiküsitluses uurisime inimestelt, milline on olnud nende kummalisem toiduelamus.
Ehkki söömine võiks ja peaks olema läbinisti mõnus ja nauditav tegevus, võib toidu kummaline välimus, valmistamise viis või maitse jätta meile sellest igaveseks n-ö templi mällu.
Eksootilised toidud olid nimekirjas üsna kõrgel kohal. Kui eestlane võib välismaalasi ehmatada näiteks verivorsti, kama ja süldiga, siis vastanutele oli elamuseks süüa järgmisi maiuspalu: toore muna kastmes konnakoibi, kuivatatud ritsikaid, mis maitsesid kui kartulikrõpsud, skorpione, röstitud vürtsikaid rohutirtse, putukavalguga batoone, hiidkalmaare või lihtsalt väga vürtsikaid toite. Nii näiteks kirjeldas üks vastanu Tais Tom Yum Ka supi söömist kui ehtsat tuleneelamist.
„Igas välisriigis söömine on omaette elamus,“ võttis üks vastaja turisti elamused kenasti kokku. „Esmalt meenub kohe Austria Beuschelsuppe ehk kopsusupp, milles kasutatakse vasika kopsu, südant ja olenevalt kokast veel mõningaid rupskeid. Välimus võib taas olenevalt koka fantaasiast olla midagi meie talupojasupi sarnast, kuid võib ka lihtsalt pruuni ollust meenutada,”meenutas üks vastaja.
Välismaiste toitude teema lõpetuseks pakuti välja ka jubeda maitsega Leedu rahvustoit – külm sibulasupp ja muidugi hapuräim ehk mädakala – surströmming … Ainuüksi viimasena mainitud “maiuspala” lõhn tekitab paljudes nii jubeda tunde, et söömiseni jõuavad vähesed.
Kodused pärlid
- Liha oli vist kümme korda juba ahjus käinud või seal päevi olnud. Välimuselt hall, nii kõva et isegi nuga ei hakanud peale.
- Piimajuurviljasupp, kohutav välimus.
- Kui pead uskuma, et kõik oskused ja tarkused, mis meie esivanemad on meile pärandanud, ei sobi enam ja me peame hakkama tarbima ei tea kust ja millest tehtud toiduaineid. Kurb, kui see oma laua taga toimub. Seni ei võtnud asja üldse tõsiselt….
- Karvad piimas.
- Värske kuiv keedukartul, peal pisut rohelise sibula pudemeid. Supilusikatäis dipikastet, suurem supilusikatäis tuima mahlatut kapsasalatit. Kummalised ja ärakuivanud, rasvas läbi praetud taignapudemed – ühe raasukese juures oli aimata pisut kalamaitset. Menüü järgi oli tegemist praekalaga. Minu erilisim toidukogemus kogu elu jooksul. Sõna otseses mõttes ei suutnud pool päeva seda söögikorda unustada ja kahetsesin hingepõhjani söömas käimist.
- Nussa sai suitsuvorstiga.
- Kapsarulli nime all kapsalehte keeratud pikkpoisi tükk.
- Suure prae hinnaga laste portsion.
- Pikk ooteaeg.
- Kartul, mis maitses nagu jahukaste.
- Kuldilihast kotletid, mis maitsesid nagu sõnnik.
Vastanute hulgas oli ka kolm õnnelikku inimest, kellel ei olegi õnnestunud kummalisi toiduelamusi kogeda. Kokku oli vastajaid 28.
Aitäh, kõigile vastajatele!
Põltsamaa Valla Sõnumid 11.11.2021