Kõrvitsa-toorjuustukook
Kõrvits on tänuväärne köögivili, millest saab teha maitsvaid soolaseid toite, aga ka imelisi kooke.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
500 g puhastatud kõrvitsat
400 g toorjuustu
300 g hapukoort
3 muna
2 munakollast
150 ml pruuni suhkrut
150 ml suhkrut
1 tl kaneeli
1 tl vanilje ekstrakti
¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
¼ tl jahvatatud nelki
90 g võid
180 g šokolaadiküpsiseid
200 ml vahukoort
Lõika kõrvits kuubikuteks. Tõsta kõrvits paksupõhjalisse potti, lisa natukene vett ja kuumuta, kuni kõrvits on pehme ja suurem osa niiskuses ära auranud. Lase kõrvits saumikseriga püreeks. Lase täielikult jahtuda.
Purusta küpsised ja sega kokku sulatatud võiga. Suru puru 24 cm diameetriga lahtikäivasse koogivormi.
Vahusta toasoe toorjuust pruuni suhkru, 100 ml suhkru ja hapukoorega.
Vahusta ükshaaval sisse munad ja munakollased. Sega kõrvitsapüreesse nelk, kaneel, vanilje ja muskaatpähkel. Sega ettevaatlikult kõrvitsapüree toorjuustusegu hulka. Vala täidis küpsisepõhjale.
Küpseta 175-kraadises ahjus 30 minutit, seejärel alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel u 55 minutit. Kook on valmis, kui keskelt veel kergelt võdiseb. Lase koogil täielikult jahtuda. Vahusta vahukoor 50 ml suhkruga. Serveeri kook vahustatud vahukoorega.
Põltsamaa Valla Sõnumid 06.10.2022