Kukeseenepirukas
Maitsev pirukas, mida saab nautida nii soojalt kui ka külmalt. Sobib suurepäraselt vahepalaks, aga ka õhtusöögiks koos värske salatiga.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
150 g nisujahu
100 g täistera nisujahu
100 g külma võid
1 munakollane
500 g kukeseeni
100 g spinatit
100 g peekonit
1 sibul
1 küüslauguküüs
150 ml piima
100 g toorjuustu
1 muna
1 tl Dijoni sinepit
75 g parmesani
2 tüümiani oksa
1 spl hakitud peterselli
soola
musta pipart
õli
Sega kausis jahud ja näpuotsatäis soola. Näpi sisse külm või kuni moodustab puru, seejärel lisa munakollane ja 2−3 spl jääkülma vett. Vormi sellest taignapall. Mässi taignapall toidukilesse ja tõsta külmkappi ootele.
Haki sibul ja spinat, purusta küüslauk, viiluta peekon, puhasta kukeseened ning lõika väiksemateks tükkideks. Kuumuta pannil õli ja prae küüslauk ja sibul klaasjaks. Seejärel lisa peekon ja tüümian ning prae kuni peekon on kuldne. Tõsta kaussi ootele. Prae samal pannil kukeseened kuni üleliigne vedelik on peaaegu aurustunud. Lisa hulka spinat ja prae veel mõni minut. Tõsta need kaussi peekoni ja sibula juurde ning sega omavahel läbi. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Sega teises kausis omavahel munavalge, muna, toorjuust, piim, sinep, petersell ja riivitud parmesan. Maitsesta kergelt soolaga.
Võta külmkapist taignapall. Rulli see u 30 cm diameetriga kettaks. Tõsta taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm diameetriga küpsetusvormi. Lao taignale seened ja vala peale muna-piimasegu. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.
Foto Grete Tõnne.
Põltsamaa Valla Sõnumid 08.08.2024