Mahlane õunakook koheva kohupiimakattega
Imemaitsev õunakook sobib just siia “õunauputuse” aega.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
200 g jahu
¼ tl soola
4 muna
120 g külma võid
1 kg hapukaid õunu
½ sidruni koor ja mahl
200 g suhkrut
2 spl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
200 g kohupiima
Valmista põhi. Näpi jahu, 75 g suhkrut, sool ja 100 g külma võid purutaoliseks massiks. Lisa hulka 1 muna ja vormi pehmeks taignapalliks. Vajadusel lisa supilusikatäis külma vett. Mässi taignapall kilesse ja jäta külmkappi tahenema.
Puhasta ja koori õunad. Tükelda õunad väiksemateks tükkideks. Kuumuta pannil 20 g võid. Tõsta pannile õunad, 50 g suhkrut, pigista peale sidruni mahl ja riivitud sidruni koor. Kuumuta õunu 5−10 min või kuni need muutuvad kergelt pehmeks. Jäta jahtuma.
Rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel u 30 cm suuruseks kettaks. Tõsta taigen 26 cm küpsetusvormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Samal ajal vahusta kausis 3 muna 75 g suhkru ja vaniljesuhkruga kohevaks vahuks. Sega ettevaatlikult hulka maisitärklis, küpsetuspulber ja kohupiim.
Võta põhi ahjust välja. Tõsta peale kohupiima-munasegu, seejärel õunad.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Lase jahtuda ja serveeri.
Põltsamaa Valla Sõnumid 26.09.2024