Suvikõrvitsalasanje
Ühel hetkel tabab nii mõndagi rohenäppu avastus, et aiamaal kasvavad suvikõrvitsad on paisunud hiigelsuureks. Väiksemaid suvikõrvitsaid annab edukalt kasutada ka lasanjeplaatide asemel, kuid suured sobivad ideaalselt viilutatuna lasanjetäidise tegemiseks.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
700 g suvikõrvitsat
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
150 g peekonit
150 ml kohvikoort
300 ml piima
3 spl jahu
2 spl võid
60 g parmesani
100 g juustu
100 g mozzarella juustu
1 tl tüümiani
3 spl hakitud basiilikut
soola
musta pipart
õli praadimiseks
u 9 lasanjeplaati
Viiluta suvikõrvits. Kui kasutad suuremat suvikõrvitsat, siis eemalda enne seemned. Sega kausis suvikõrvits kergelt soolaga ja jäta ootele. Riivi juust ja parmesan.
Haki sibul ja küüslauk, lõika peekon väikesteks ribadeks. Kuumuta pannil õli ning prae sibul klaasjaks. Seejärel lisa hulka peekon ja küüslauk ning prae, kuni peekon on kuldne. Tõsta pannilt.
Kuumuta samal pannil õli. Tõsta kausist pannile suvikõrvits, kuid ära vala põhja kogunenud vedelikku pannile. Praadimise ajal lisa juurde tüümian, maitsesta kergelt soola ja musta pipraga. Prae, kuni suvikõrvits on kergelt pehme. Viimasena lisa hakitud basiilik.
Valmista juustukaste. Selleks sulata väikeses potis või. Kui või on sulanud, lisa hulka jahu ja kuumuta, kuni jahu on muutunud kergelt kuldseks. Seejärel vispelda jahule vähehaaval hulka piima ja kohvikoore segu. Kuumuta, kuni segu on muutunud paksemaks. Viimasena sega hulka parmesan. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Lao 18 x 26 cm ahjuvormi alumiseks kihiks lasanjeplaadid. Selleks, et lasanje valmiks kiiremini, tõsta lasanjeplaadid u 2 minutiks keevasse vette. Lao peale 1/3 suvikõrvitsast, peekoni-sibulasegust, riivitud juustust ja juustukastmest. Tee sama ülejäänud lasanjeplaatide ja täidisega. Viimasele kihile lisa mozzarella tükikesed. Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Eemalda foolium ja küpseta veel 15-20 minutit. Enne serveerimist lase natukene jahtuda.
Foto Grete Tõnne.
Põltsamaa Valla Sõnumid 08.08.2024