Milliste ravimite ja toidulisandite ohtlikke kombinatsioone vältida?
“Ära unusta tsinki võtta! Kas sa D-vitamiini ikka võtsid? Aga B-vitamiini?” kõlab paljude hoolitsevate lapsevanemate suust. Toidulisandid on leidnud oma tee meie igapäeva, kui üldiselt manustame enam kui ühte toidulisandit korraga.
Ravimite ja toidulisandite manustamisel ilmneb üldjoontes kaks probleemi: üleannustamine ja omavahel mittesobivate preparaatide võtmine. Suuresti on kaks ohtu: summeeruvad kõrvaltoimed, kus kahe ravimi toime ja kahju liituvad, ning sünergilised koostoimed, kus kahe preparaadi samaaegne võtmine kutsub esile soovimatuid reaktsioone.
Kirjanduses on välja toodud, et suurem regulaarne küüslaugu, oomega preparaatide ja hõlmikpuu preparaatide kasutamine võib omada toimet verehüübimisele. See tähendab seda, et juhul kui manustatakse koos mainitud toidulisanditega regulaarselt ibuprofeeni või aspiriini ehk atsetüülsalitsüülhapet, suureneb risk veritsuse tekkeks.
Tihtipeale kipuvad inimesed mööda vaatama toniseerivatest toidulisanditest, nagu ženšenn, kuldjuur ja eleuterokokk, mida leidub erinevates energia- ning spordijookides, aga ka teedes. Need võivad tõsta pulsisagedust ja vererõhku. Retseptiravimite puhul on soovitatav vältida ka naistepuna ning greibiekstrakti või greibimahla. Naistepuna ning greibiekstrakti koosmõjul võib paljude ravimite tase organismis väheneda või sootuks kaduda.
Lehtköögiviljad brokoli, roheline kapsas, basiilik ja paljud teised rohelised toidud sisaldavad suurtes kogustes K-vitamiini, mis võib koostöös varfariini ehk verevedeldajaga tekitada ohtlikke kõrvalmõjusid. Üleannustamise risk on väga suur näiteks paratsetamooli korral. Siin on täiskasvanu ohutu piirmäär kuni 4000 mg ööpäevas. Kuna paratsetamooli lisatakse nii gripiteedesse kui ka retseptiravimitesse, on oht, kus haigust põdev inimene võtab lisaks paratsetamoolile ka gripiteed, sest näeb brändi, mitte toimeaineid.
Benu apteegid
Põltsamaa Valla Sõnumid 06.11.2025