Põltsamaal pannakse purki 2 miljonit kilo kurki, kõrvitsat ja kapsast
Orkla Eesti Põltsamaa tehas paneb suvel ja sügise hakul purki mitu miljonit kilogrammi köögivilja. Juulis algab kurgihooaeg ja nobedaimad näpud pistavad tunnis purki 900 kurki.
Ligi kaks kolmandikku hoidiste tootmiseks vajaminevast köögiviljast saadakse Eesti talunike põldudelt, peamiselt Viljandimaalt, aga ka Tartu-, Rapla-, Jõgeva-, Pärnu- ja Võrumaalt. Ligi kolmandik toodangust läheb ekspordina välisturgudele, eelkõige Soome, Rootsi, Lätti ja Leetu. Kui enamike hoidiste peamine tarbijaskond on Eestis, siis üle 90 protsendi kõrvitsahoidiseid läheb piiri taha, kurgist läheb ekspordiks üle kolmandiku toodangust.
Orkla Eesti Põltsamaa tehase juhi Peeter Kalmeti sõnul on senine jahe ja vihmane suvi uputanud põlde korralikult. „Kodumaised kurgid valmivad tavapärasest hiljem, aga peaks tulema siiski oodatud mahus,” märkis Kalmet. „Kõige keerulisem on kõrvitsatega, eriti suvikõrvitsaga, mõned põllud on suisa ikaldumise ohus. Loodame, et juuli tuleb kuivem ja pakub rohkem sooja, siis saavad taimed taastuda, meie oma saagi kätte ja purki,“ lisas ta.
Kui kurgihoidised on juulikuus ja augusti hakul valminud, jätkub Põltsamaal teiste köögiviljahoidiste tootmine. Lisaks kurkidele pannakse erinevatesse purgi- ja valmissuppidesse, salatitesse ja hoidistesse peamiselt kõrvitsat ja kapsast, aga ka ligi miljon kilogrammi peeti, kartulit, porgandit ja suvikõrvitsat.
Orkla Eesti AS on Eesti juhtiv toidutööstusettevõte, mis ühendab endas kaht pika ajalooga kohalikku kaubamärki ja tootmisüksust – Kalevit ja Põltsamaad ning esindab Eesti turul mitmeid teisi tuntud kaubamärke nagu Felix, Taffel, Pai jt. Orkla Eesti on osa rahvusvahelisest Orkla kontsernist ja pakub Eestis tööd ligi 500 inimesele.
Allikas: Orkla Eesti
Põltsamaa Valla Sõnumid 10.07.2025