Blog

Tulin, nägin, võitsin

 

 

Sirelyn Miljand saavutas  üle-eestilisel noorkokkade võistlustel teise koha. Kuna esimese ja kolmanda koha saanud võistlejad töötavad juba restoranis kokkadena, Sirelyn aga õpib alles Olustveres teisel kursusel, on tema teine koht tegelikult silmanähtavalt tugeva kulla läikega.

 

 

RAIMO METSAMÄRT

Raimo@pvs.ee 

 

 

Sirelyn mäletab juba väikesest saati end köögis toimetamas. „Kui olin umbes 12-aastane, tegin juba perele süüa.“ Ehkki esialgu oli tema sooviks kondiitriks saada, oli õpilaste väike arv kursustel see, mis ta kokaameti poole suunas.

„Ta on lapsest saadik köögis abiks olnud, alati on tal julgust erinevaid asju katsetada,“ sõnab ema Eve Miljand.

 

 

„Ma võin erinevaid toite teha, aga mulle endale näiteks kalasupp ei maitse, olen väga lootnud, et ma eksamitööna ei pea maksakastet tegema, sest seda ma küll süüa ei saa,“ muigab Sirelyn. Võistlustel ta kalasupi tegemisest pääsenud ei ole, aga meie piigal on selle vastu kaval nipp … „Õpetajaga harjutades jätsin maitse meelde, siis ei olnud võistlustel niipalju vaja maitsta.“ Et kaks ilma kolmandata ei jää, mainime, et on veel midagi, mis Sirelynile üldse ei maitse. „See on mesi,“ kuulen ma üsna ootamatut vastust. Ometi pidi ta eelmisel kokkade võistlustel kasutama suhkru asendajana ainult mett! „Kui ma kokk olen, siis ma pean kõike tegema,“ ei näe Sirelyn selles probleemi.

 

 

Tõsine suhtumine

„Nüüd võtan ma kokkamist veel tõsisemalt, sest n-ö köögitöö (näiteks serveerimine) vajab parandamist ning seepärast kaotasin ma võistlustel ka punkte.“

 

Tegelikult suhtubki Sirelyn algusest peale õpingutesse väga tõsiselt, sest teda võib köögist harjutamast leida veel ka õhtutundidel.

 

Võistlusel saanuks tegelikult osaleda kolmanda kursuse õpilane, kuid kuna sobivaid kandidaate oli ainult üks, kes haigestus, siis pidi n-ö dzotile viskuma Sirelyn. Ta sai enda kursuselt klassiõe abiliseks ja nad olid seega kogu võistluste pesamunadeks ehk kõige nooremateks võistlejateks. 

 

Haapsalu kutsehariduskeskuses toimunud võistlusel sai 3,5 tunni jooksul kõike kogeda, ka seda, et  konkurendid ja õpetajad saavad  etteastet live-ülekandes vaadata.

„Ma olen tegelikult täiesti rahulik, aga nüüd läksin natukene närvi, sest aega tundus vähe ja teha oli nii palju. Õpetajagi arvas, et see ei ole küll sama inimene, kelle ta võistlustele saatis,“ hakkas Sirelyn naerma.

Aega pidi aga jälgima, sest iga liigne minut tähendas karistuspunkte. Finaali pääsejad said samuti n-ö omas mahlas küpseda, sest viie finalisti nimed öeldi suvalises järjekorras ning Sirelyni nimi hõigati välja viimasena! Olukorras, kus kõike jälgib ka oma kooli direktor, oli see tõesti kergendus.

 

Finaalis sai jätkata eelmisel päeval alustatut – Sirelyni eelmisel päeval fileeritud koha sai endale nüüd kaaslaseks kastme ja kaks lisandit, mis tuli valmistada korvist võetud ainetest, mis enne teada ei olnud.

„Madalküpsetatud koha, kreemi ja krõbeda nahaga, valge veini koorekaste, sidrunikaaviar tilliõliga, orsoto, lillkapsa-porgandi püree, tomaticonfit-küüslaugukreemiga,“ loetleb Sirelyn finaalis tehtud toite. 

 

Kas köögis jõuab ka mingeid muid mõtteid mõelda? „Kui kohtunikud käivad vahepeal tööd jälgimas,  seisavad panni juures ja midagi ei üte, siis nende mittemidagiütlevad näod panevad küll mõtlema – ega mul midagi valesti  ei ole? Mõnel konkurendil ebaõnnestub midagi, kuskil kukub miskit maha – kõik need hääledki jõudsid teadvusesse. Mõni aps juhtus ka meie võistlejal – poolfinaalis olid näiteks toorained esimesel riiulil, nüüd automaatselt sealt võttes sattus näppu hoopis konkurendi söögikraam!

 

 

Õnne ei ole kunagi palju

„Kui diplom käes, oli seda esialgu täiesti võimatu uskuda!“ oli Sirelin hämmeldunud. Tasub kindlasti lisada, et maitse poolest oli just tema tehtu kohtunike arvates parim. „Väga närvesööv oli seda võistlust kõrvalt näha,“ tunnistab ema.

Tulevikku silmas pidades andis suurepärane esinemine veel ühe suure auhinna – Sirelyn Miljand saab minna praktikale restoran Ö tippkokkade juurde. Edu köögimaailma saladuste avastamisel!

 

Lõpetuseks ka üks Sirelyni retsept

Creme Bavaroise ( Baieri kreem)

Toorained:
Vahukoor 100 g
Piim 125 g
Muna (kollane) 1 muna
Suhkur 31 g
(Vaniljekaun, pulber, pasta) 0,5 tl
Želatiinilehed 2,5 lehte

Valmistamine: Vala piim kaussi ja pane kauss vesivannile keema.


Želatiinilehed külma vette likku.


Teises kausis eralda muna, vaja läheb munakollast, lisa munakollasele suhkur ja mikserda vahuks.


Kui piim on keemiseni jõudnud, eemalda piimalt nahk ja lisa vanilje. Vala kuum piim peene joana vahustatud munakollasele, sega lusikaga. Aseta kauss tagasi vesivannile sega pidevalt alt üles kuni segu pakseneb. Kui segu on paksenenud, siis tõsta kauss jahtuma, enne lisa vees leotatud želatiin (nt külm vesivann).

Võta uus kauss, mikserda vahukoor pehmeks vahuks. Kui munasegu on jahtunud, siis sega munasegule vahukoor ja sega. Vala segu vormi ja pane külmkappi, umbes 2-3 tunni pärast on valmis.


Et lisada natuke jõuluhõngu, siis  võiks juurde valmistada pohlakastet. Selleks et kastet valmistada, läheb vaja pohli, vett ja maisitärklist.


Soovitav oleks kõrvale pudistada ka piparkoogipuru.

 

 

Põltsamaa Valla Sõnumid 17.12.2020