Hoidistekonkursi parimad on selgunud
Poodides on müügil väga erinevaid hoidiseid, aga kuna erinevaid maitseid on niisama palju kui inimesi, on kodus valmistatud hoidistel meie maitsemeeltes alati täiesti eriline ja kordumatu koht.
RAIMO METSAMÄRT
Raimo@pvs.ee
Nii pisikesi seeni, kui nüüd konkursile toodute seast leida võis, ei saakski tootmisliinil purki panna – nad kaovad lihtsalt ära! Juba enne, kui degusteerima asuti, sai n-ö silmadega süüa – kirkad värvid, erilised etiketid ja kaunid kaaned, valik oli tõesti ilus. Ei maksa arvata, et ka klassika külmaks oleks jätnud – krõmpsuvad marineeritud kurgid ongi lihtsalt alati head.
„Kohale toodi 38 erinevat hoidist, mille seas oli nii magusaid kui ka soolaseid, nii teravaid kui nostalgilisi. Kõik olid väga maitsvad ja erilised (vaeva oli nähtud ka kujundusega), nii et nende seast parimate leidmine oli päris raske. Selleks kutsusid toimetuse liikmed endale appi 2 terava maitsemeelega inimest: Asta Übner (Orkla Eesti ASi Põltsamaa tehase toidumärgistuse spetsialist) ja Este Susi (Carl Schmidti Maja restorani kokk). Kuna tundub, et hoidiste meistreid meie vallas on, siis usun, et sellest võiks saada uus igasügisene traditsioon,“ on Põltsamaa Valla Sõnumite projektijuhil Kristi Sepril põhjust rõõmustamiseks.
1. koht: ERGUTAV ÄKILINE, valmistaja Grete Tõnne
RETSEPT: Tšilli-paprikamoos. Terav kaaslane lihale!
1 kg paprikat
6-8 tšillikauna koos seemnetega
2 kg tomatit
3 spl soola
1,5 kg moosisuhkrut
0,5 tl purustatud musta pipart
10-15 küüslauguküünt
120 ml 30% äädikat
Tõsta tomatid 30-40 sekundiks keevasse vette, kurna ja koori tomatid, puhasta paprikad ja küüslauk. Tükelda paprikad, tomatid ja tšilli ning keeda madalal kuumusel u 40 minutit. Vajaduse korral eemalda vaht. Lisa hulka suhkur, hakitud küüslauk, sool, suhkur, äädikas ja pipar ning keeda veel u 15 minutit. Püreesta saumikseriga. Tõsta eelnevalt steriliseeritud purkidesse. Moosisuhkru asemel võib kasutada ka tavalist valget suhkrut ja moosipaksendajat.
2. koht: JÕULUSAFT, valmistaja Ene-Reet Orav
RETSEPT: Punaveini pohlamoos.
3,5 dl punast veini (Dreamer Sweet Red)
1 tähtaniis
6 tera vürtsnelki
2 kaneelikoore tükki
500 g moosisuhkrut
Keeda vürtse potti pandud veinis u 5 min. Kurna vürtsid välja. Lisa pohlad, keeda veel 5 min, siis lisa suhkur ja keeda veel 5 minutit. Jaga eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta. (NB! Kaaned keeta kuumas vees).
3. koht: SUVIKÕRVITSAMOOS, valmistaja Liina Tiirats
RETSEPT:
1 kg suvikõrvitsat
1,5 dl vett
2 apelsini
500 gr moosisuhkrut
1 sidrun
1 laim
Keeda kõrvitsatükke u 20 min ning saumikserda. Lisa suhkur, puuviljade mahl ja riivitud koor. Keeda 10 min. Head isu!’
Otsustasime välja anda ka 3 eripreemiat:
1. eripreemia (Parim soolane amps): Õnne-seen (Õnne Sarap);
2. eripreemia (Parim pannkoogi nautimiseks): Pannkoogiunistus (Merle Schneider);3. eripreemia (Parim juustu kõrvale): Metsmaasikamoos juustuvaagnale (Juta Härm);
4. eripreemia (Kasulik just nüüd): Tomatimoos, valmistatud rohelistest tomatitest (Kaidi Mägi).
Foto Kristi Sepri.
Aitäh kõigile osavõtjatele!
Auhinnakotid aitasid täita ORKLA EESTI AS ja Eesti Pagar – aitäh teile!
Põltsamaa Valla Sõnumid 07.10.2021