Ahjulammas pruuni riisi ja karamelliseeritud sibulatega
Tohutult maitseküllane lambapraad, mis sobib igale peolauale. Kuigi võib tunduda, et maitsestamiseks kulub palju erinevaid vürtse, siis pean tõdema, et see kõik on seda väärt. ¾ tl musta terapipart
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
2 nelgitera
½ tl apteegtilli seemneid
¼ tl lambaläätse
1 tl vürtsköömne seemneid
½ tähtaniisi
½ tl jahvatatud kaneeli
¼ tl riivitud muskaatpähklit
¼ tl jahvatatud kardemoni
1,5 spl paprikapulbrit
1,5 spl sumahhi
½ tl soola
15 g värsket riivitud ingverit
2 küüslauguküünt, purustatud
2 spl sidruni mahla
4 spl õli
½ lamba tagakintsu u 1,5 kg, koos kondiga
Rösti kuival pannil kuut esimest koostisainet u 1 minut. Lisa hulka kaneel, kardemon, muskaatpähkel, paprika ja sumahh ning tõsta pann tulelt ja lase vürtsidel kuumus kergelt läbi. Tõsta kõik uhmrisse ja uhmerda vürtsid peeneks. Lisa vürtsidele hulka ülejäänud koostisained, määri need lambakintsule. Mähi lambakints küpsetuspaberisse, seejärel omakorda fooliumisse. Lase maitsestuda jahedas paar tundi kuni üleöö. Tõsta pool tundi enne küpsetamist lammas toasooja. Kuumuta ahi 170-kraadini. Küpseta lammast 4,5 tundi.
Pruun riis karamelliseeritud sibulatega:
200 g pruuni riisi
3 sibulat
1 tl sidruni koort
2 spl sidruni mahla
2 küüslauguküünt
hakitud peterselli
Puhasta ja viiluta sibulad. Kuumuta paksupõhjalises potis 3 spl õli ja prae madalal kuumusel sibulaid koos näpuotsatäie soolaga u 12 minutit. Sega pidevalt, et sibulad ei kõrbeks ära. Seejärel lisa hulka viilutatud küüslauguküüned ja sidrunikoor. Kuumuta veel 12 minutit või kuni sibulad on kuldsed. Tõsta sibulad potist ja jäta ootele. Kuumuta potis 1 spl õli, seejärel vala sisse pruun riis, sega kerget läbi, maitsesta soolaga ja prae u 1 minut. Vala pea 500 ml keeva vett ja jäta kaane alla hauduma u 45 minutiks. Kui riis on valmis, sega hulka sidrunimahl, sibulad ja hakitud petersell. Serveeri koos lambaga.
Põltsamaa Valla Sõnumid 22.12.2022