Ahjupart apelsiniga
Jõuluse mekiga ahjupart. Küpsemisel tekkinud rasvas saab praadida maailma parimad kartulid!
GRETE TÕNNE
Koosisosad:
2,5-3 kg part
3 apelsini
2 tl koriandriseemneid
1 tähtaniis
0,5 tl musta pipra teri
1 spl meresoola
10 kuivatatud ploomi
1 kaneelipulk
Puhasta pardi sisemus üleliigsest rasvast. Torka terava noa või kahvliga pardi nahka augud. Ära torka lihasse.
Rösti kuumal pannil musta pipra terasid, koriandriseemneid ja tähtaniisi u 1 minut. Tõsta uhmrisse ja uhmerda peeneks.
Riivi kolme apelsini koor. Sega kokku apelsini koor, sool ja uhmerdatud vürtsid ning määri part üleni maitseainetega.
Lõika üks apelsin pooleks ja pane see koos mustade ploomide ja kaneelipulgaga pardi sisemusse.
Tõsta part küpsetuskotti, selg allpool, ja lase maitsestuda 4 tundi kuni üleöö.
Võta part u 30 minutit enne ahju panekut toatemperatuurile soojenema. Tõsta part 200-kraadisesse ahju, alanda kuumus 160 kraadi peale ja küpseta 2 tundi.
Tõsta part ahjust, lõika küpsetuskott lahti nii, et see ei kataks pardi nahka, pane part ahju tagasi ning keera ahju temperatuur 205 kraadini. Küpseta veel 30 minutit, kuni pardi nahk muutub krõbedaks. Vala küpsetuskotis olev leem anumasse. Eemalda ülemise kihina olev rasv. See on ideaalne kartulite praadimiseks. Allesjäänud leem valmista kastmeks.
Maitseküllast jõuluaega!
Põltsamaa Valla Sõnumid 23.12.2021 TalveEri