Karamelline õunakook
Ameerikapärane õunakook mõnusa karamellkastmega. Parim soojalt koos vaniljejäätisega.
KOKKAB GRETE TÕNNE
Koosisosad:
500 g jahu
350 g võid
300 g suhkrut
¾ tl soola
6 spl külma vett
2 spl sidrunimahla
7 suuremat õuna
2 tl tärklist
1 tl kaneeli
2 tl vanillisuhkrut
100 ml vahukoort
1 muna
Taina jaoks sega kausis omavahel jahu, ¼ tl soola ja 50 g suhkrut. Võta külmkapist 280 g külma võid ja lõika see kuubikuteks. Näpi omavahel jahu ja külm või kuni tekivad hernterasuurused tükid. Nüüd lisa segule 1 spl sidrunimahla ja vähehaaval külm vesi. Sõtku kuni moodustub ühtlane pall. Ära sõtku üle! Mähi tainas toidukilesse ja jäta külmkappi tahenema.
Valmista karamellkaste. Selleks kuumuta madalal kuumusel 150 g suhkrut paksupõhjalises potis, kuni suhkur on ilusasti sulanud. Ära lase suhkrut kõrbema! Vispelda suhkrule sisse 70 g toasooja võid. Sega, kuni või ja suhkur on segunenud. Nüüd vispelda sisse kuni 100 ml vahukoort ja ¼ tl soola. Sega, kuni tekib ühtlane kreemjas segu. Jäta ootele.
Puhasta õunad ja lõika südamikud välja. Viiluta õunad paksemateks viiludeks. Tõsta õunaviilud potti koos 1 spl sidrunimahla, 100 g suhkru, kaneeli, vanillisuhkru, tärklise ja ¼ tl soolaga. Kuumuta õunaviile 12–15 minutit aeg-ajalt segades, kuni õunad muutuvad pehmemaks. Hapukamate õunte puhul võib lisada natukene suhkrut juurde. Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.
Samal ajal valmista ette tainas. Tõsta tainas külmkapist ja jaga kaheks nii, et üks osa on natukene suurem. Rulli suurem tainapall 28 cm suuruseks kettaks. Tõsta see 24 cm diameetriga küpsetusvormi. Lõika üleulatuvad tainaosad ära.
Tõsta õunad koogipõhjale ja määri peale u 150 ml karamellkastet.
Rulli allesjäänud tainast suurem ketas ning lõika sellest 1-2 cm ribad. Põimi tainaribadest koogile kena võrk.
Määri võrku lahtiklopitud munaga ja raputa peale veel suhkrut.
Küpseta kooki 200 °C juures u 50 minutit.
Serveeri koos allesjäänud karamellkastme ja jäätisega.
Põltsamaa Valla Sõnumid 24.09.2020
Lisa kommentaar