Õunakook
Mahlane ja eriti rohkete õuntega kook.
GRETE TÕNNE
Koosisosad:
1,5 kg õunu
300 g jahu
225 g võid
¼ tl soola
150 g suhkrut
2,5 spl kartulitärklist
1 tl kaneeli
¼ tl muskaatpähklit
2 spl sidrunimahla
100 ml külma vett
1 muna
Näpi külm või jahu ja soolaga ühtlaseks puruks. Lisa hulka jääkülm vesi ja sõtku kergelt ühtlaseks tainaks. Ära sõtku üle. Jaga tainas kaheks, mähi toidukilesse ja jäta külmkappi tahenema vähemalt 30 minutiks.
Samal ajal valmista koogi täidis. Koori õunad ja eemalda südamikud. Lõika õuntest paksemad viilud. Sega õunaviilud sidrunimahlaga, et need ei muutu tumedaks. Sega kausis tärklis, kaneel, suhkur ja riivitud muskaatpähkel, vala õuntele ja sega korralikult läbi.
Määri 22 cm diameetriga koogivorm võiga. Rulli mõlemast tainapoolest kettad, mis oleksid koogivormist laiemad.
Tõsta üks tainaketas koogivormi ja aseta sinna õunaviilud. Tõsta peale teine tainaketas ja näpi ääred alumise tainakettaga kokku. Määri tainas pealt munaga ja lõika terava noaga sisse paar sälku, et niiskus pääseks küpsemise ajal välja.
Küpseta kooki 190-kraadises ahjus 50-60 minutit.
Kook on valmis, kui õunad on noaga torgates pehmed.
Põltsamaa Valla Sõnumid 19.08.2021