Vareenikud kirssidega
Suussulavad vareenikud hapuka kirsitäidise ja sulavõiga viivad keele alla. Minu jaoks on vareenikud Ukraina rahvusköögi parim toit.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
250 g jahu
150 ml kuuma vett
30 g võid
u 300 g kivideta kirsse
suhkrut
0,5 tl soola
võid serveerimiseks
Valmista tainas. Tõsta kaussi jahu, tee keskele süvend ja vala sinna kuum vesi, sool ja sulatatud või. Sõtku tainast, kuni tekib ühtlane ja pehme pall (4-6 minutit). Mässi tainapall toidukilesse ja lase seista 30 minutit.
Rulli tainas õhukeseks kettaks. Mõistlik on seda teha kahes jaos, et tainas liiga ära ei kuivaks.
Nüüd võta tass või muu ümmargune vorm (diameeter 8-9 cm) ja lõika välja ümmargused kettad. Tõsta ketta keskele 0,5 tl suhkrut ja seejärel kirsid.
Tõsta tainaääred keskele kokku ja näpi poolkuuks. Lase potis kergelt soolaga maitsestatud vesi keema. Tõsta sisse vareenikud ja keeda u 2-3 minutit.
Tõsta taldrikule, raputa peale suhkrut või mett, nirista peale sulavõid. Parim soojalt.
Täidiseks võib kasutada ka teisi marju, aga ka liha, kartulit, kohupiima.
Põltsamaa Valla Sõnumid 10.03.2022