Ahjus hautatud lammas
Ilmad on muutumas jahedaks ja parim viis mõnusa soojatunde saavutamiseks on üks aeglaselt haudunud ahjupada. Lamba asemel võib kasutada ka veise- või ulukiliha.
GRETE TÕNNE
Koostisosad:
u 1 kg lamba kintsuliha ilma kondita
2 dl punast veini
2,5 dl puljongit
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
2–3 porgandit
3 selleri vart
1,5 spl tomatipastat
1 loorberileht
1 tl tüümiani
soola
musta pipart
praadimiseks õli
Koori porgandid ja lõika suuremateks tükkideks. Haki sibul suuremateks tükkideks, puhasta küüslauguküüned ja lõika neljaks, viiluta seller.
Puhasta liha kelmetest ja lõika u 3 x 3 cm kuubikuteks, seejärel maitsesta liha soolaga.
Kuumuta ahjukindlas potis õli ja pruunista liha igast küljest. Tõsta liha potist. Vala potti natukene õli ja tõsta sinna kõik köögiviljad. Pruunista köögivilju umbes 5 minutit. Seejärel sega köögiviljade hulka tomatipasta, sool ja must pipar ning kuumuta veel u 2 minut.
Vala köögiviljadele vein ja hauta mõned minutid, kuni vein on suuremas osa ära aurustunud.
Viimasena lisa ahjupotti tagasi liha koos puljongi, loorberilehe ja tüümianiga. Kata ahjupott kaanega ja hauta 175-kraadises ahjus 2–2,5 tundi.
Serveeri koos kartulipudruga.
Põltsamaa Valla Sõnumid 26.10.2023